Nakahara-tale

Dette er et utdrag av JKA-President Nobuyuki Nakahara sin tale til utøvere som praktiserer JKA karate.

”Som du vel er kjent med, er der tre formål for å praktisere tradisjonell karate.

Det første formålet er å like karate som mosjon.

Det andre formålet er å vinne en karatekamp som en sport.
Tre poeng kan nevnes her:

  1. Hvordan konsentrere seg om de karateteknikker som gjør deg i stand til å vinne.
  2. Karate er i stadig framgang og reglene tilpasser seg denne utviklingen av JKA karate. Derfor må utøverne til enhver tid være i stand til å tilpasse seg ved å finne ut nye og forskjellige teknikker og framgangsmåter for å vinne.
  3. En karateutøvers karriere vil fort bli kort på grunn av mangel på grunnleggende trening som forklart under:

For JKA, er det endelige målet i tradisjonell “Budo” karate ikke å delta i og vinne de olympiske leker i den nærmeste fremtid, men å utvikle seg og erverve dyktighet i å slå ned motstanderen med et slag eller spark.
For å oppnå dette ultimate mål, er det lagt vekt på i den grunnleggende trening tre vesentlige og uatskillige deler, akkurat som i et triangel av KISO, KATA, og KUMITE. Å vinne en kamp er ikke det viktigste, for vi ønsker å anstrenge oss for å øke vår psykiske og moralske styrke og disiplin gjennom trening i tradisjonell “Budo” Karate.
Og ved hard og gjentatt trening gjennom livet, vil man lære tålmodighet, utholdenhet, medfølelse, sympati, aktelse og integritet.

Det tredje formålet er å praktisere karate som kampsport eller “Budo”.
Selv om Shotokan Karate opprinnelig kom fra Okinawa til Japan med Stormester Gichin Funakoshi, har JKA gjort store anstrengelser for å basere karate på den lange tradisjonen av Japansk “Bushido” eller “Way of Samurai”. Dette er nøyaktig hva JKA ‘s Karate står for.

 

JKA sine regler for en kamp er meget enkle og allikevel naturlige. I KUMITE, pålegger JKA bare et minimum av nødvendige restriksjoner for sikkerhetetens skyld. Vi bærer ikke noen beskyttende hjelmer eller slikt. Det er ikke poengsummer og vektklasser som i boksing. Det som gjelder, enten man er høy eller kort, stor eller liten, kraftig eller lett, er at man må levere presise, effektive og bestemte slag med ens knyttneve eller fot til vitale deler av motstanderens kropp. I KATA, verdsetter JKA at slike effektive, avgjørende og farlige slag blir utført i hver KATA kamp!

I 1959 laget JKA og satte i verk disse enkle og naturlige regler for kamp i både KUMITE og KATA for første gang.
Siden den gang har det ikke vært forandringer i reglene i det hele tatt, fordi JKA’s regler er ukompliserte og naturlige: vinn eller tap med det første farlige slag.

JKA ble grunnlagt rett etter 2. verdenskrig i 1949 av Stormester Gichin Funakoshi. Han grunnla også Shotokanskolen i Karate, der han var hovedinstruktør. I 1957 ble JKA godkjent av det japanske utdanningsdepartement som den eneste landsdekkende karateorganisasjon med lovlig eksistens.
JKA er ikke bare den eneste Shotokanskolen i karate i verden, men JKA er også ansvarlig for å fremme offentlig interesser, spesielt innenfor utdannelse av barn og ungdom.

JKA er den største og den mest anerkjente organisasjonen i karate i hele verden. JKA blir også ofte sammenlignet med det verdenskjente JUDO- senteret “KODOKAN”.
Hovedkvarteret til JKA er en fire-etasjes bygning i sentrum av Tokyo. Den har en total grunnflate på 1500 m2.

DOJOen i 2. og 3. etasje er åpen for alle kvalifiserte JKA medlemmer. Ved JKA sitt hovedkvarter arbeider der 18 heltidsbetalte instruktører og 3 rekrutter under ledelse av Sensei Motokuni Sugiura.

Det er JKA som bevarer og vokter Karatens høyeste tradisjoner.”

Nobuyuki Nakahara
President of Japan Karate Association

Loading...